Musikkåret 2016 i Norge

 

For oss som setter stor pris på god musikk, har 2016 vært nok et bra år. Med mange stjerner på vei oppover og en meget produktiv bransje, kan man lytte seg gjennom kvelden og inn i natten på kun gode låter fra vårt lille land. Her gir vi deg en oversikt over den musikken som var den mest synlige, populære og ble lyttet til av flest.

Hva lyttet vi til mest?

Spotify har som alltid laget en oversikt over de mest spilte låtene for året, og på topp 10-listen ligger det hele fem stykker som er norske, alle av1200px-Aurora_Puls_openair_(3_von_9) dem er dog menn – pluss tvillingene fra Trofors, Marcus & Martinus, sammen med den velkjente duoen Madcon. Her finner vi da TIX, en låtskriver for russen; Kygo, som ikke trenger noen videre introduksjon; Freddy Kalas, Melodi Grand Prix-deltaker i 2016, som kjører en EDM-stil på musikken; samt Alan Walker, som heller ikke trenger å bli presentert. Også Astrid S ble hyppig spilt i 2016.

De prisbelønte artistene

I 2016 ble det artisten Cezinando som stakk av med P3s Urørt-pris, en høythengende pris for de som ikke har etablert seg som artister enda. En litt spennende og annerledes musikkpris er Egil Storbekkens Musikkpris, som går til den som har gjort særlig bra innsats for å ivareta norsk folkemusikk, og i 2016 gikk denne til Sverre Jensen, vel fortjent. Musikkprisen 2016 ble delt ut til Cashmere Factory, et band basert i Ålesund med melodisk pop som sitt spesialfelt. Også den unge artisten Aurora fikk sin berømmelse i 2016, da hun fikk en Spellemannspris for popsolist, basert på hennes første album som kom i mars samme år.

Hva kan vi forvente oss i 2017?

I følge P3, er det spesielt fem nye artister som vi bør følge med på, og disse lister vi opp, slik at du har en ny spilleliste klar med det samme. Fra rapperne finner vi Wonder the Boy, en 15-åring fra Trondheim, som allerede har sluppet EP-en Wonderland – og litt mer. Emma Jensen, en sanger som skriver, spiller og produserer egne låter, kom overraskende inn på Urørt like før jul med sangen Closer. Amanda Delara er en annen artist som kan komme på banen dette året, likeså tidligere KELVIN, nå under artistnavnet I am K. Nok en self-made musikkmann er Mugisho, som skriver egne låter, spiller og produserer. Musikk som fenger og som har det lille ekstra vil bære denne artisten fremover.