Musikkåret 2018 i Norge

2018 var et fantastisk år, sett med norske øyne – spesielt når det gjelder musikk. Ikke bare når det gjelder å markedsføre seg i det store utlandet, men også den norske musikken som stadig er på fremmarsj. Og vi skal ikke glemme de norske rapperne, som både rapper og synger på norsk.

Artistene står i kø om signeringer og platekontrakter, men hvem som blir den neste store eksportvaren er ikke avgjort.

Den beste musikken lytter vi til på mobil med mobiltilbehør som ear buds eller headset!

Her skal vi se nærmere på hva 2018 hadde å by på når det gjelder norsk musikk. Snart ser man tilbake til musikken man likte den gang.

Spellemann

Det er gjerne unge artister som får mest oppmerksomhet, og det skal sies at jentene gjør store konserter både på den norske og den internasjonale scenen. Popartistene Sigrid og Aurora tok hele verden med storm. Sigrid for blant annet singelen «Sucker Punch», og Aurora for sine flotte konserter.

Likevel var det kanskje mannfolka som dro hjem de største prisene. Da tenker vi blant annet på Sondre Justad som sjarmerer og engasjerer med sine sorgtunge låter på albumet «Ingenting i Paradis» og Alan Walker, som sammen med Kygo og Matoma er blant de største DJ-ene.

Urørt

Urørt er NRK sin egen talentkonkurranse for musikere, og her kan ukjente artister vise seg fram for allmennheten. Og det er ofte et springbrett til en lysende musikkarrière. Det var artisten Jon Olav som dro av gårde med finaleseieren, sammen med artister som Christine Dancke, Kald Flamme og Bendik.

Hva lyttet vi mest til på Spotify?

I 2018 var det faktisk ikke bare artister som fikk avspillinger på Spotify. En fotballspiller skulle nemlig ta ungdommen med storm. For med låten «Sommerkroppen» av Mads Hansen, ble plasseringen veldig høy. Listen ble toppet av Julie Bergan i samarbeidet med K-391 og Alan Walker, og der fant vi også navn som Seeb og Dagny med låten «Drink About».

Spennende er det at norsk musikk strømmes mye utenfor landegrensene også, og faktisk blir hele 71 % av norsk musikk på Spotify strømmet fra utlandet.

Når det gjelder Eurovision Song Contest var det Aleksander Rybak som representerte Norge, men denne gangen ble det med deltakelsen.

Hva blir fasiten i 2019

Det er nok ikke tvil om at både Sigrid og Alan Walker har framtiden foran seg, men hva med Marcus og Martinus, Cezinando eller Unge Ferrari? En annen rapper som vekker oppmerksomhet, er Emir. Hva kan han oppnå i 2019?

Musikken lever godt i Norge, selv om alt ikke handler om populærmusikk. Det gror også godt i de tradisjonelle sjangrene folkemusikk og klassisk. Kanskje finner du en ny sjanger å høre på, eller et band som du aldri trodde du skulle like.